• Instagram

OSIANO RESORT COMPETITION, 2019

​해남 오시아노 리조트/호텔 현상설계 공모

Location : Heanam, Republic of Korea

Architect : DesignUnit Diem Architecture

Design Principals : Kim so min, Sagong Hwanhee

Client : Korea Tourism Organization

Programs : Hotel/Resort

우리는 언덕 위에서 만날 수 있는 리조트 호텔로서 방문객들에게 누구도 예상치 못한 공간을 선물하고자 한다. 수평의 긴 형태는 지형 훼손은 최소화하면서 주변에 녹아 든 경관을 연출하기 위한 계획적 선택이다. 방문객들이 필로티를 지나 처음 만나는 공간은 시원하게뻗은 대나무숲과 바다로 넓게 펼쳐진 웰컴프라자이다. 잔잔한 서해안 수평선과 천 개의 섬은 그야말로 장관이 아닐 수 없다. 우리는 단순하고 효율적인 매스를 바다와 육지를 향해 벌렸다. 그곳에 공사로 인해 발생하는 토양을 그대로 쌓아 거대한 중정에 놓인 자그마한 언덕을 만들었고 대나무 숲으로 채웠다. 숲은 호텔을 감싸는 자연의 숲과 다른 짜릿한 경험과 기억을 위한 장소다. 여행의 부담감은 지우고 바다에서 불어오는 시원한 바람과 대나무가 만들어 내는 시원한 소리로 채워줄 것이다. 웰컴프라자 끝까지 뻗어 있는 대나무숲에 대한 호기심을 안고서 들어선 로비는 화려하고 활기찬 해변을 배경으로  호텔의 형상을 닮은 데스크 공간에서 여행의 호기심을 자극한다.

As a resort hotel that can be found on the hill, we want to present visitors with a space that no one expected. The horizontal long form is a deliberate choice to create a landscape that blends into the surroundings while minimizing damage to the topography. The first space visitors meet after passing through Piloti is the cool bamboo forest and Welcome Plaza that stretches out to the sea. The calm west coast horizon and a thousand islands are truly spectacular. We spread a simple and efficient mass towards the sea and land. The soil from the construction was piled up there, and a small hill placed in a huge courtyard was created and filled with bamboo forest. The forest is a place for exhilarating experiences and memories different from the natural forest that surrounds the hotel. It will erase the burden of travel and fill you with the cool breeze from the sea and the cool sound of bamboo. Entering the lobby with curiosity about the bamboo forest that stretches to the end of the Welcome Plaza, the lobby stimulates the curiosity of travel in a desk space resembling the shape of a hotel with a colorful and lively beach in the background.

OSHIANO-FINAL.jpg
04.jpg
05.jpg